Erilaiset joogatarvikkeet

Vaikka jooga ei ole välineurheilua, ovat erilaiset joogatarvikkeet lajia harrastaessa usein hyödyksi. Esimerkiksi joogabolsteri toiselta nimeltään myös putkityyny tai kehotyyny, on avuksi silloin, kun jooga-asennoissa pysymiseen tarvitaan vakautta. Bolsterin avulla asennoista saadaan myös pehmeämpiä, jolloin voidaan keskittyä enemmän oikeaan hengitystekniikkaan ja oman kehon kuuntelemiseen jooga-asennon aikana. Bolsterin tukemana on helpompi harjoitella vaikeampiakin asentoja sen tarjoaman tuen ansiosta.

Parhaat joogavälineet

  • Joogamatto
  • Joogabolsteri
  • Air jooga -liina
  • Joogablokki
  • Joogavyö

Joogatarvikkeet apuvälineinä

Joogablokki

Joogablokista saa apua ja tukea harjoitteluun

Joogit ovat käyttäneet erilaisia apuvälineitä jo vuosisatoja. Nykyisin joogatarvikkeet tehdään monenlaisista eri materiaaleista, joten valinnanvaraa löytyy luonnonmateriaaleista muoviin. Joogablokki voi olla monelle uusi tuttavuus. Tämä palikanmuotoinen apuväline on valmistettu usein joko korkista tai EVA-vaahtomuovista, mutta toki muitakin materiaaleja on käytössä, kuten esimerkiksi bambu. Kyseessä on usein noin tiiliskiven näköinen ja muotoinen palikka, jota käytetään apuna jooga-asennoissa. Palikkaa voidaan käyttää tehostamaan liikettä, kun sitä esimerkiksi puristetaan käsien välissä venytyksiä tehdessä. Sen avulla voidaan myös varmistaa oikeanlaiset siirtymiset asennosta toiseen, jos esimerkiksi jalkojen tulee pysyä palikan levyisellä etäisyydellä toisistaan liikkeen ajan, voi palikan laittaa kyseiseen paikkaan varmistamaan niiden oikean etäisyyden säilymisen. Palikalla voi myös helpottaa liikkeitä jos ulottuvuus on huono esimerkiksi lyhyempien käsien vuoksi.

Joogavyöstä apua ulottuvuuteen

Joogavyö antaa harjoitteluun lisää ulottuvuutta

On upeaa katsella ihmisiä, jotka venyvät niin paljon, että heidän on mahdollista nostaa jalka kaaressa selän taakse ja tämän jälkeen he saavat vielä napattua itseään nilkasta kiinni. Tai miten venytys tuntuu tehokkaalta silloin, jos saat jalan ollessa suorana otettua itseäsi nilkasta kiinni, jolloin ylävartalon kevyt veto tehostaa venytystä jalassa. Jos venyvyys ei näihin riitä, mutta haluaisit harjoitella kyseisiä tai vastaavia liikkeitä, löytyy apu läheltä ja se on nimeltään joogavyö. Vyö on ehkä hieman hämäävä nimitys, sillä kyseessä on ennemminkin hihna, jonka päähän saa tehtyä silmukan. Silmukan voi sitten laittaa vaikka sinne jalkaterään, jonne kädet eivät muuten yltäisi ja harjoittelu voi alkaa!

Miten joogatarvikkeet vaikuttavat jooga-sekvenssiin?

Joogatarvikkeet eivät oikein käytettynä riko jooga-sekvenssiä. On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että sekvenssin tulee olla sellainen, ettei tarvitse koko ajan hypätä apuvälineestä toiseen jolloin rauhallinen jooga muuttuu hyvin nopeasti kiivastahtiseksi välineurheiluksi. Sekvenssin voi myös suunnitella vaikka suoraan esimerkiksi joogabolsterin ympärille, jolloin sekvenssin aikana tehdään liikkeitä, jossa bolsteria päästään hyödyntämään mahdollisimman monilla eri tavoilla.